Uitgelegd: Wat is financial lease

13 December 2018 569 keer bekeken 5 minuten leestijd
img

Als ondernemer kan er weleens van je verlangd worden om mobiel te zijn. Je reist voor een bespreking naar je klanten of voert werk uit op locatie. Het leasen van een auto ‘op de zaak’ kan dan fiscaal aantrekkelijker zijn dan het gebruik van je privé auto.
In dit artikel bespreken we de twee meest voorkomende leasevormen voor ondernemers: Financial Lease en Operational Lease.

 1. Financial Lease in het kort

Bij financial lease sluit je een zakelijke lening af om zo de aanschaf van je nieuwe (bedrijfs)wagen gespreid te kunnen betalen. De leasemaatschappij verzorgt de financiering, maar jouw bedrijf is economisch eigenaar van de auto.
Dit betekent dat de auto op de balans komt te staan. Als economisch eigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor het betalen van de wegenbelasting, verzekering en onderhoud.
Omdat de auto op je balans staat heb je recht op een aantal fiscale voordelen zoals de investeringsaftrek, BTW-aftrek, rentekosten-aftrek en afschrijving. De factuur die je iedere maand ontvangt bestaat uit een deel aflossing en een deel rentekosten, dat deel is afhankelijk van de overeenkomst die je met de leasemaatschappij hebt.
Financial lease is een zeer flexibele leasevorm. Je mag onbeperkte kilometers rijden, hebt zelf invloed op de kosten die je aan de auto maakt en is het tijd voor een nieuwe auto? Dan kan de restwaarde nog een fijn extraatje opleveren.
Gebruik je de auto ook privé? Dan krijg je mogelijk te maken met bijtelling.

 2. Operational Lease in het kort

Bij operational lease huur je de auto langdurig van de leasemaatschappij. Na afloop van de contractperiode krijg je meestal de kans om de auto tegen de restwaarde alsnog aan te kopen. De leasemaatschappij blijft tot die tijd economisch eigenaar van de auto, deze komt dus niet op de balans van je bedrijf te staan.
De verantwoordelijkheid voor het betalen van de wegenbelasting, verzekering en het onderhoud van de auto ligt bij de leasemaatschappij. Zij berekenen deze kosten aan je door. De fiscale voordelen bij operational lease liggen een stuk lager dan bij financial lease. Bij operational lease heb je enkel recht op BTW-aftrek over de factuur die je eens per maand ontvangt van de leasemaatschappij.
Operational lease betekent een beperkt gebruik van de auto. Zo kun je te maken krijgen met een kilometerbeperking en zijn de boetes erg hoog als je het contract vroegtijdig zou willen beëindigen. Rijd je schade tijdens de leaseperiode? Dan kunnen deze kosten op je verhaald worden.
Gebruik je de auto ook privé? Dan krijg je mogelijk te maken met bijtelling
In onderstaande infographic staan de verschillen tussen Financial en Operational lease nog eens op een rijtje:

*Bij operational lease kun je te maken krijgen met een kilometerbeperking. Ook mag je bijvoorbeeld niet in de auto roken.
*Als economisch eigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor de wegenbelasting, verzekering en het onderhoud van de auto. Dit kan extra kosten met zich meebrengen.
Slotwoord
Welke leasevorm het beste bij jou en je onderneming past is afhankelijk van veel factoren. Wil je economisch eigenaar zijn dat extra fiscale voordelen oplevert? Of betaal je liever iets meer per maand zonder verantwoordelijk te zijn voor bijvoorbeeld verzekering en onderhoud?
Met operational lease kun je over het algemeen een nieuwere auto uit een duurdere klasse rijden. De kosten die je maandelijks