Sombere toekomst voor hybride auto’s

10 December 2018 793 keer bekeken 5 minuten leestijd
img

Bovag: daling verkoop hybride auto’s is structureel

De dramatische daling in de verkoop van hybride auto’s is structureel. Dat laat autobrancheorganisatie Bovag aan crocolease.nl weten. De jarenlange populariteit van deze auto’s in Nederland was voornamelijk te danken aan de gunstige fiscale regels voor zakelijke rijders, maar staatssecretaris Wiebes maakte daar in 2015 korte metten mee. Nu er voor de hybride auto gewoon 22% bijtelling moet worden betaald, valt de plug-in uit de gratie: het aandeel daalde van ruim 12 procent in 2015 naar 5 procent nu. Ondertussen maakt de volledig elektrische auto voorzichtig zijn opmars.

Tussenfase

Volgens de Bond Van Automobielhandelaren en Garagehouders was de plug-in hybride auto slechts een tussenfase. De plug-in was de ideale overgang van normale brandstofmotor naar een volledig elektrische aandrijving. Bovag ziet meerdere redenen voor de dramatische keldering in de verkoopcijfers: ‘De aanschafprijs is hoger dan een vergelijkbare conventionele benzine- of dieselauto en daarbij zijn de fiscale voordelen voor zakelijke rijders dus ook nog afgeschaft.’ Per 1 januari vervielen die gunstige bijtellingsregels voor de hybride auto. Alleen de volledig elektrische auto krijgt nog een lage bijtelling van 4 procent. Voor alle andere auto’s geldt het tarief van 22 procent, ook voor hybride auto’s.

Kritiek

Eén van de kritiekpunten en meteen ook de belangrijkste reden om de vriendelijke bijtelling op een hybride auto te schrappen, is dat de auto niet zo schoon is als werd gedacht. ‘De hybrides kunnen inderdaad volledig elektrisch rijden, maar dat lukt alleen als de automobilist na elke korte rit zijn auto weer oplaadt.’ In de praktijk gebeurde dat nauwelijks, waardoor de plug-ins gesubsidieerde benzineauto’s werden. ‘Maar,’ zegt Bovag, ‘de grote populariteit heeft wel gezorgd voor een uitgebreide infrastructuur van oplaadmogelijkheden en voor acceptatie van elektrisch rijden.’

Opmars elektrische auto

Waar de hybride auto terrein verliest, wint de elektrische auto. De markt voor de volledig elektrische auto groeit. ‘De verkoop van de elektrische auto’s is dit jaar flink gestegen, tot ruim 3.200 stuks in de eerste helft van dit jaar. Dat is meer dan in heel 2015 en al zo’n 80% van het verkoopniveau in heel 2016, zo’n 3.800 stuks,’ zegt Bovag. ‘Op het totaal aantal verkochte auto’s vertegenwoordigen de elektrische auto’s nu nog maar 1,4% marktaandeel, maar de verwachting is dat dat snel toeneemt zodra er meer modellen van grote fabrikanten op de markt komen, tegen redelijke prijzen en met een grotere actieradius. Nu zijn er maar enkele merken die praktisch bruikbare elektrische auto’s op de markt brengen met een actieradius van zo’n 400 kilometer.’

Nederland elektrisch

Doordat volledig elektrische auto’s nog prijzig zijn, het aanbod schaars is en de hybride auto zakelijk niet meer interessant, domineren de ‘normale’ benzineauto’s de Nederlandse snelwegen. Vandaag de dag is driekwart van de nieuw verkochte auto’s een benzineauto. Maar de verkoop van volelektrische auto’s groeit, het aanbod stijgt en de bijtelling is laag. Eerder dit jaar voorspelde de ING al dat in 2035 in Europa geen auto meer met een brandstofmotor wordt verkocht. Elektrische auto’s zouden over zeven jaar al een stuk goedkoper zijn, en bovendien kunnen ze over enkele jaren al makkelijk 500 kilometer op een volle batterij rijden. Bovag kan dit alleen maar beamen en verwacht een grote doorbraak van de elektrische auto tussen 2018 en 2020. Verschillende automerken hebben de afgelopen tijd nieuwe elektrische modellen aangekondigd met een grotere actieradius. De elektrische auto is de toekomst.

Financieel lease advies

2017

Hybride’s uit 2014 t/m 2016 kunnen fiscaal nog steeds aantrekkelijk zijn.

Informatie