Ga naar inhoud

Private lease

Het leasen van een auto is tegenwoordig niet alleen meer voor bedrijven en zzp’ers weggelegd. Ook private lease is de laatste jaren steeds meer in opkomst en je kunt bij veel aanbieders terecht voor een auto geheel naar jouw wens. Maar wat houdt het precies in en wat kun jij ervan verwachten? Wij leggen het haarfijn uit zodat jij voor jezelf kunt bepalen of private lease geschikt is voor jouw situatie.

Wat is private lease?

Private lease houdt in dat je als particulier voor een vast bedrag per maand in een gloednieuwe auto kunt rijden zonder je zorgen te hoeven maken over onverwacht hoge rekeningen voor eventuele reparaties. Je wordt geen eigenaar van de auto en na afloop van de vooraf afgesproken leaseperiode moet je de auto weer inleveren.

Waar betaal je voor?

In het vaste maandbedrag zijn de volgende kosten inbegrepen:

  • Reparatie en onderhoud
  •  Wegenbelasting
  •  Allriskverzekering
  • Pechhulp en vervangend vervoer

De enige kosten die naast het maandelijkse leasebedrag nog voor jouw rekening komen, zijn de brandstofkosten en eventuele bekeuringen.

Voordelen private lease

Private lease brengt veel voordelen met zich mee, die wij hier hebben uitgelicht:

  • Je betaalt een vast bedrag per maand waar, op brandstofkosten na, alle overige kosten al in verwerkt zitten. Zo kom je niet voor onverwacht hoge rekeningen te staan wanneer de auto gerepareerd moet worden of het tijd is voor de jaarlijkse APK.
  •  Er is geen aanbetaling of slotsom vereist en je hoeft je spaargeld niet te gebruiken om toch in een gloednieuwe auto te rijden.
  • Aan het einde van de vooraf afgesproken leaseperiode kun je de auto gewoon weer inleveren. Je hebt dus geen ‘gedoe’ met inruilen of verkopen van je auto.
  • Voor oudere consumenten is het vaak moeilijk om geld te lenen bij kredietverstrekkers. Private lease is voor deze mensen vaak een goede optie.

Nadelen private lease

Naast bovengenoemde voordelen zitten er ook nadelen aan het privé leasen van een auto:
• Bij private lease ga je een contract aan voor meerdere jaren. Wanneer je persoonlijke situatie verandert, kom je hier niet altijd even makkelijk onder uit en dit kan kostbaar zijn.
• Rijd je maar weinig kilometers per jaar, dan is private lease niet voordelig. De meeste aanbieders bieden pas een contract aan vanaf 10.000 – 12.000 km per jaar. En ga je juist over het vooraf afgesproken aantal kilometers heen dan betaal je extra. Het bedrag dat hiervoor staat, verschilt per maatschappij.
• De schadevrije jaren die je voorafgaand aan de private lease hebt opgebouwd, blijven wel behouden maar je bouwt tijdens je contract geen extra jaren op. Ook vervalt bij de meeste verzekeraars na 3 jaar de eerder opgebouwde no-claim korting.
• Ben je van plan een woning te kopen, dan is private lease misschien niet heel verstandig. Een dergelijk contract wordt namelijk geregistreerd bij het BKR en heeft hierdoor invloed op het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen.

Keurmerk private lease
Wanneer je een private leasecontract gaat afsluiten, let er dan goed op dat de aanbieder het Keurmerk Private Lease heeft. Je weet dan zeker dat je veilig, verantwoord en vertrouwd een auto leaset en dat je een helder en eerlijk aanbod krijgt. De voorwaarden voor dit keurmerk zijn in samenwerking met de Consumentenbond ontwikkeld.

Veelgestelde vragen

Is private lease een lening? Nee, private lease is particulier huren en de aanbieder blijft eigenaar van de auto.
Mag ik de kosten voor private lease aftrekken van de belasting? Nee, voor particulieren is dit niet aftrekbaar. Zelfstandig ondernemers mogen dit wel doen.
Wat is voordeliger, kopen op private leasen? Om dit te beoordelen, is het belangrijk een vergelijking te maken van de kosten. Hierbij moet je rekening houden met o.a. vaste afschrijving, verzekeringen, wegenbelasting, onderhoud, reparaties, vervanging van de banden en apk.
Kan ik de auto kopen aan het einde van mijn contract? Bij veel aanbieders is dit mogelijk. Het is verstandig om dit te bespreken voordat je het contract aangaat.

Gerelateerde artikelen

Geplaatst in

Private lease

Geplaatst in

Private lease

Geplaatst in

Private lease

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *